Het verhaal van Marian & Sonya

Het verhaal van Marian & Sonya kwam tot stand in samenwerking met Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Hun verhaal staat centraal in de campagne ‘Gappie Gezocht’, waarin Amsterdammers worden geworven voor vrijwilligerswerk.

MarianSonya_header2
``Marian is een oma voor mijn kinderen``

Sonya (43) werkte in Marokko in een fabriek waar aardbeien worden ingevroren en geëxporteerd. Sinds 2014 woont ze in Amsterdam met haar man en twee kinderen van vier en zes jaar.  Ze volgde taalles in het buurthuis en haalde haar inburgeringsexamen. Voor corona gaf ze als vrijwilliger naailes in het buurthuis en verzorgde ze de koffie in een verzorgingshuis. 

“Anderhalf jaar geleden zei een buurvrouw: ‘waarom vraag je geen taalmaatje via het Amsterdams Buurvrouwen Contact? Dan leer je beter Nederlands’. Taal is heel belangrijk. Ik heb weinig contact met Nederlandse mensen, ik ben druk met de kinderen. Ik heb wel contact met Nederlandse buren. Maar ik moet meer oefenen! Marian komt elke week, als de kinderen naar school gaan. Sinds augustus doen we dat weer, daarvoor waren we gestopt door corona. 

Marian is een oma voor mijn kinderen. Ze vragen steeds: ‘komt oma vandaag?’. Marian helpt mij met praten, lezen en schrijven. Ik vind Nederlands een moeilijke taal. Mijn kinderen spreken het heel goed! Zij leren mij ook hoe je iets moet zeggen. Marian is een mooie vrouw. Ze voelt als familie, niet als lerares. Ik hou veel van haar.”

Marian (70) woont in Amsterdam en werkte tot haar pensioen als maatschappelijk werker. Sindsdien geeft ze taalles aan verschillende anderstalige vrouwen bij het ABC. Op dit moment is Sonya haar ‘buurvrouw’. 

“Ik ging met pensioen en omdat ik graag met mensen werk, ook met buitenlandse, leek me dit heel leuk. Ook omdat je bij mensen thuis komt, vaak bij moeders met kinderen, zo geniet ik toch van kinderen. Zelf heb ik geen kleinkinderen. Ik ben zes jaar geleden begonnen en heb al een Egyptische, een Griekse, een Irakese, een Syrische en nu een Marokkaanse vrouw lesgegeven. Ik heb geen achtergrond in taal, maar ik heb wel ervaring met buitenlandse mensen. Het gaat om het praten, als jij Nederlands spreekt kan je dit vrijwilligerswerk doen.

Het traject duurt normaal een jaar, het traject met Sonya is verlengd door corona, we zijn nu bezig met de laatste tien lessen. Je geeft lessen vanuit een methode, daar zitten oefeningen in en rollenspellen. Sonya is een goede leerling, ze kan goed leren. En het is gezellig bij Sonya, ze bakt vaak koekjes die we tijdens de les opeten.

Ik haal veel voldoening uit dit vrijwilligerswerk. Dat je vooruitgang ziet, dat iemand z’n examen haalt. Het plezier in het contact, ook met de kinderen. Ik ben een nep oma!”

© Fotografie: Jackie Mulder
www.jackiemulder.nl

Meer over de campagne ‘Gappie Gezocht’?
www.vca.nu/maatje