De lessen van het ABC sluiten aan op de wensen en het niveau van de lesnemer. Het ABC voorziet de leskoppels van passend lesmateriaal en advies over leerdoelen. Naast het leren van de taal is er in de lessen veel aandacht voor oefenen in de praktijk en het leren kennen van de buurt. De lesnemer leert bijvoorbeeld alleen naar de huisarts te gaan, te overleggen met de juf van de kinderen, zelf post te beantwoorden of met de tram te gaan.
Door tijdens ‘buitenlessen’ samen op bezoek te gaan bij organisaties in de buurt wordt de drempel om actief te worden buitenshuis vanzelf kleiner. Zo stimuleert het ABC de cursisten om door te stromen naar een activiteit buitenshuis. Dit kan taalles zijn, maar ook een andere cursus, vrijwilligerswerk of sport.
De meeste aanmeldingen worden bij het ABC gedaan door maatschappelijke organisaties of hulpverleners. Na aanmelding bij het ABC gaat een vrijwilligerscoördinator thuis langs voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt de behoefte in kaart gebracht. De coördinator koppelt vervolgens een vrijwilliger aan de lesnemer en het traject kan beginnen. Gedurende het traject vindt er na elke 10 lessen een evaluatie plaats.
.