Het verhaal van groepslesgever Conny

Eén voor één druppelen ze binnen in het clubhuis de Jeugdbuurtkamer in Slotermeer. Conny van der Velde begroet ze enthousiast, ze zit er helemaal klaar voor. Haar leerlingen komen uit Marokko, Iran, Turkije en Oekraïne. Alle vrouwen hebben een verschillende achtergrond, wat hen bindt is dat ze de Nederlandse taal onder de knie willen krijgen.

ABC_groepsles_Conny_LD_lr_20220301-4787
``Ze helpen elkaar``

Siham begint trots te vertellen dat ze die ochtend haar eerste fietsles kreeg.  Door haar zwangerschap moet ze daar alleen wel meteen weer mee stoppen, zegt ze. Fatima vindt dat onzin volgens haar kan ze rustig nog een tijdje door. Conny grijpt haar kans: “Het eerste onderwerp vandaag is zwanger zijn. Hoe zeg je dat in het Nederlands en wat vertel je als je naar de dokter gaat?”

Twee jaar geleden begon ze met dit vrijwilligerswerk bij het ABC. “Ik heb vooral bij reisbureaus gewerkt als office-manager, na mijn pensioen wilde ik toch iets nuttigs doen. Ik denk dat het niet alleen goed is om de taal te leren, maar ook om over de gewoontes in Nederland te praten. Alledaagse dingen als elkaar groeten, het eten, de tram.”

Bij het ABC wordt meestal aan huis lesgegeven, Conny koos voor de groepsles. “Dat is iedere keer anders. De groep is ook steeds verschillend, soms nemen ze iemand mee, iedereen is welkom, daarom vind ik dit leuk.” Conny bleek een natuurtalent, toen ze voor het eerst voor de groep stond moest ze direct aan de slag. ”De vrouw die mij zou inwerken kreeg een aanrijding met haar auto, ik stond er alleen voor en ben toen maar gewoon met de namen begonnen en de dagen van de week. Geen probleem.” Omdat het niveauverschil groot is in de groep werkt ze vaak met gebaren en bewegingen. De vrouwen helpen elkaar als iemand niet op het juiste woord kan komen of iets niet begrijpt. Het zijn vooral praktische onderwerpen die aan bod komen, zoals boodschappen doen. Coby: “Wat doe je in de winkelwagen? Een múntje. Spaghetti lígt en melk stáát.”

Dan blijkt er iemand net jarig geweest te zijn en wordt er ‘lang zal ze leven’ gezongen. Ok, dat gaat niet zoevend, maar er wordt wel veel gelachen en de stemming is uitgelaten. Helemaal als ze horen dat de foto van de groep wellicht in de krant komt. “We worden beroemd,” lachen ze. Dan tekent Conny op haar white bordje een klok en wijst de tijden aan: “Tien over half vijf.” Iedereen fronst de wenkbrauwen, toch wel moeilijk die Nederlands taal.

© Interview: Gaby van der Mee
© Fotografie: Liesbeth Dingemans
www.liesbethdingemans.nl