Het verhaal van Nicole & Zuzan

Toen Nicole voor het eerst bij Zuzan op bezoek ging sprak Zuzan geen woord Nederlands. Ze begonnen met plaatjes. Nu, drie jaar later, hebben ze hele gesprekken met elkaar.

Nicole en Zuzan 2020
``Lesgeven is zinvol en geeft structuur``

Pensioen
Nicole was gewend om hard te werken als planner bij een bedrijf voor marktonderzoek. Vandaar dat ze, toen ze in 2017 met pensioen ging, wel keek naar een zinvolle invulling van haar tijd. “Wat ga ik doen? Ik wilde niet in een zwart gat vallen, ik heb wel kleinkinderen, maar dat is voor mij niet genoeg.” Ze zag in het Amsterdamse huis-aan-huis-blad De Echo een oproep van het ABC (Amsterdams Buurvrouwen Contact) waarin vrijwilligers gevraagd werden voor taalles aan huis voor vrouwen die de deur niet uit kunnen. Na de basistraining kon ze direct aan de slag als lesgeefster, inmiddels is ze ook coördinator van andere lesgeefsters. “Door mijn beroep was het coördineren mij natuurlijk op het lijf geschreven.”

Uit Syrië
Zuzan Joulak is een Koerdische vluchteling uit Syrië, met haar ouders vluchtte ze naar Turkije. In 2016 kon ze naar Nederland omdat haar man hier asiel gekregen had. Ze vertelt over die moeilijke eerste periode. “Ik was in een totaal vreemde omgeving, kende hier niemand behalve mijn man, sprak geen woord Nederlands, ik was zwanger en voelde me niet goed.” Daardoor kon ze niet direct naar de inburgeringscursus. Nicole was de reddende engel die 1 x per week kwam om het Nederlands te oefenen. Doordat ze vroeger jaren bij Amnesty International werkte weet ze veel over landen in oorlog en over vluchtelingen.

Handen en voeten
Hoe spraken jullie in het begin met elkaar? Ze lachen allebei bij de herinnering. “Met handen en voeten,” zegt Nicole. Elke week nam ze plaatjes mee bijvoorbeeld van groentes die werden in een grote map geplakt.  “Zuzan schreef daar in het Arabische de Nederlandse uitspraak bij en ik de Nederlandse naam en dan herhaalden we dat woord steeds. Alleen de champignons wilde ze niet leren want die lustte ze niet!” Zuzan heeft inmiddels 3 kinderen, de jongste volgt ons gesprek vanuit een loopstoeltje. Nicole bleef haar ondersteunen, ook bij de inburgeringslessen kon ze dat goed gebruiken.

Examen
Ze heeft al drie examens gehaald zegt ze stralend. Nicole helpt haar met de opgaven die volgens haar vaak veel te ingewikkeld geformuleerd zijn. “Ik heb eigenlijk sinds mijn pensionering heel veel geleerd. Je moet improviseren, overal oplossingen voor bedenken en we praten veel over elkaars culturen. Ik leg bijvoorbeeld uit wat democratie is. Dit werk geeft mij structuur en het is zinvol.”

Zuzan herinnert aan de buitenlessen die ze deden, zoals de geitenboerderij. Ze vindt het Nederlands leren heel belangrijk. “Ik moet op school overleggen en formulieren invullen, mijn man werkt als automonteur, maar hij spreekt het Nederlands nog niet zo goed, dus ik moet het echt leren. Nicole is echt aardig, die helpt mij.”

© Fotografie: Liesbeth Dingemans
www.liesbethdingemans.nl